مسابقات شطرنج قهرمانی آسیا
هفدهمین دوره مسابقات شطرنج قهرمانی آسیا با عنوان جام مانی پاکیائو (Manny Pacquiao) با قهرمانی “یی وی” از چین و نایب قهرمانی محمدامین طباطبایی از ایران به پایان رسید.
ابتدا به محمدامین تبریک عرض کرده و از دیگر اعضای تیم ایران، تقدیر و تشکر به عمل میآورم.
در این مطلب، نگاهی داریم به مسابقات از منظر تیمی تا جلوه روشنتری از افتخارآفرینی تمام بازیکنان کشورمان بدست آوریم.
در این مسابقات که در فیلیپین برگزار شد ۶۴ نفر شامل ۲۸ استاد بزرگ، ۱۸ استاد بینالمللی و ۸ استاد فیده شرکت داشتند و طی ۹ دور با هم به رقابت پرداختند.
کشور میزبان، ۲۰ نفر را راهی این مسابقات کرده بود که البته مقامی بهتر از ۲۳ بدست نیاورده و بخش عمدهای از نیمه پایین جدول را به خود اختصاص دادند. بعد از میزبان، کشور چین، دارای بیشترین تعداد بازیکن بود یعنی ۱۱ نفر که قهرمانی را (Yi WEI) با ۶٫۵ امتیاز از آن خود کرد. البته شماره یک جدول یعنی هائو وانگ از چین، مقامی بهتر از ۱۷ بدست نیاورد.
هند، تعداد ۸ بازیکن را به این مسابقات فرستاده بود که ۵ نفر از آنها در دور آخر روی میزهای ۲ تا ۶ رقابت میکردند و همانها در نهایت بین ۱۱ نفر اول قرار گرفتند که شاید یک رکورد محسوب شود. در بین ۱۱ نفر اول یعنی بازیکنان ۶٫۵ و ۶ امتیازی، غیر از ۵ هندی، ۲ نفر از ایران، ۲ نفر از ویتنام، ۱ نفر از چین و ۱ نفر از ازبکستان حضور داشتند.
اندونزی با ۵ بازیکن در مسابقات حضور داشت که بهترین بازیکن آنها مقام ۱۲ را بدست آورد و ایران و ویتنام هر کدام با ۴ بازیکن به رقابت پرداخته و کاملا دوشادوش هم حرکت نمودند.
بازیکنان ایران شامل محمدامین طباطبایی (۶٫۵)، پرهام مقصودلو (۶)، علیرضا فیروزجا (۵٫۵) و احسان قائممقامی (۵٫۵) به ترتیب رتبههای ۲ و ۷ و ۱۶ و ۱۹ را بدست آورند که مجموعا ۲۳٫۵ امتیاز است.
بازیکنان تیم ۴ نفره ویتنام نیز در رتبههای ۳ و ۵ و ۱۸ و ۲۰ قرار گرفتند که کمابیش مانند ایران است ولی در مجموع ۲۳ امتیاز کسب کردند که از ایران کمتر است. تیم ازبکستان هم با ۳ نفر در مسابقات حاضر بود که فوق ستاره جوان آنها که او را کارلسن آسیا میخوانند یعنی نودیربک (نادربیک) عبدوستاروف با شماره اولیه ۱۷ به مقام ششم رسید.
اگر نتایج مسابقات را به صورت تیمی بررسی کرده و هر تیم را ۴ نفر در نظر بگیریم و برای کشورهایی که نفرات بیشتری اعزام کرده بودند، نتایج ۴ نفر برتر در نظر گرفته شود به جدول زیر میرسیم:
این جدول بر اساس تعداد بازیکنان کشورها تنظیم شده است و در آن بعد از اسم کشور و تعداد بازیکن، امتیازات ۴ نفر برتر هر کشور و در نهایت جمع امتیاز این ۴ نفر گنجانده شده است. مثلا در سطر اول، برای فیلیپین ۲۰ بازیکن و مجموع امتیاز ۱۹ بدست آمده است و در سطر پنجم برای کشورمان، تعداد ۴ بازیکن و امتیازات آنها و جمع ۲۳٫۵ بدست آمده است.
از مقایسه کشورها در این جدول به رقابت سخت کشورهای هند، ایران، ویتنام و چین پی میبریم به ترتیب با جمع امتیاز ۲۴ و ۲۳٫۵ و ۲۳ و ۲۲٫۵٫
گرچه قهرمان مسابقات از کشور چین است ولی از حیث یک مسابقه تیمی و در نظر گرفتن ۴ نفر برتر، این کشور هند است که با ۴ بازیکن ۶ امتیازی و کسب ۲۴ امتیاز، پیشتاز است و کشور ما بعد از هند در رده دوم قرار دارد. کشورهای ویتنام و چین در ردههای بعدی هستند و کشور ازبکستان هم اگر یک بازیکن بیشتر اعزام میکرد میتوانست در جایگاه پنجم این جدول قرار گیرد.
۱۱ نفر اول جدول هم از این ۵ کشور هستند و البته ۴ نفر اول از همان ۴ کشور برتر قاره یعنی چین، ایران، ویتنام و هند.
نتیجه نهایی اینکه گرچه چین و هند همچنان قدرتهای برتر قاره و جهان (به ترتیب دوم و ششم جهان) هستند ولی کشورمان به خوبی در بین آنها نفوذ کرده و میرود تا جایگاه قارهای ایشان را متزلزل نماید. فراموش نکنیم که تیم چین، قهرمان المپیاد ۲۰۱۸ باتومی است.
در پایان، لازم میدانم از تلاش فراوان بازیکنان کشورمان در کسب نتایج درخشان تقدیر نمایم:
محمدامین طباطبایی (مقام دوم)
پرهام مقصودلو (مقام هفتم)
علیرضا فیروزجا (مقام شانزدهم)
و احسان قائممقامی (مقام نوزدهم).
برای ایشان و همه تلاشگران و افتخارآفرینان شطرنج کشور، آرزوی توفیق روزافزون دارم.
پی نوشت:
داور فیده کشورمان، خانم وحیده صوابیه از استان یزد در این مسابقات به قضاوت پرداختند که قطعا تجربیات مفیدی برای ایشان به همراه داشته است. از طرف خود و جامعه داوری کشور به ایشان تبریک و خدا قوت عرض مینمایم.
بیشترین افزایش ریتینگ هم با ۷۰ و ۵۶ و ۵۱ واحد، متعلق به بازیکنانی از کشور چین، مالزی و فیلیپین است. استاد فیده اصفهانیالاصل فیلیپین یعنی آلخین نوری با کسب مقام ۶۰ در بین ۶۴ نفر توانست ریتینگ خود را ۵۱ واحد افزایش دهد!